Veel gemeenten komen geld tekort op het gebied van jeugdhulp. Als ik de gemeente Apeldoorn als voorbeeld neem, bijna 20 miljoen tekort op jeugdhulp. De gemeente huurt een onderzoeksbureau in, KPMG, hier komt een rapport uit met aanbevelingen, het College neemt alle aanbevelingen over.

 

Nu kun je je iets gaan afvragen? Een gemeente huurt een onderzoeksbureau in, de avond van de presentatie heb ik geluisterd naar de bevindingen van dit bureau. De gehele avond ging het niet om de zorg of over goede zorg. Wel over hoe bezuinigen we op de zorg. Het uitgangspunt is niet het goede vertrekpunt en zal dus niet leiden tot een goed eindpunt. Dat is mijn conclusie. 8 mei staat er een avond gepland waarin raadsleden in gesprek zullen gaan met inwoners en zorgaanbieders om tot inzichten te komen.

 

Als het vertrekpunt zou zijn goede zorg waar nodig, en niet de goedkoopste levert het je als gemeente op de lange termijn veel geld op. Ook hier geld goedkoop is duurkoop te vaak.

 

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waarom de jeugdhulp zoveel geld kost:

Het diagnosticeren in ons land van kinderen is een verdienmodel geworden. Nederland is koploper van de Europese Unie in het stellen van diagnoses bij kinderen. Dit start in het onderwijssysteem. Wij zouden ons moeten afvragen klopt dit wel en wat doet dit met een kinderleven? Een diagnose kan helpend zijn echter het kan ook een beperking opleveren. Mensen kijken anders naar een mens met een diagnose, het zou niet zo moeten zijn maar het is een feit te vaak helaas.

Hoe kan het dat er zoveel kinderen een diagnose krijgen op afwijkend gedrag en kenmerken van bijv. autisme, adhd enz.

Ligt het aan onze kinderen of ligt dit aan onze maatschappij waar het hokje passend steeds kleiner geworden is?

Dan de kinderen die langdurig zorg nodig hebben en waar elke keer opnieuw een indicatie afgegeven dient te worden, onzinnige processen die veel onnodige tijd en geld kosten.

Dan de kinderen die uitvallen in ons schoolsysteem en per definitie doorgeschoven worden naar jeugdhulp, daar waar jeugdhulp lang voor al deze kinderen de oplossing niet is. Onderwijs kent meer mogelijkheden dan alleen in een school als dit niet haalbaar is. 

Steeds verder kom je als kind van jezelf af te staan en krijg je het signaal dat jij niet voldoet, het tast het zelfbeeld aan van kinderen. De oplossing zit in het aansluiten bij de ontwikkeling van het jonge kind. Een kind in groep 1 en 2 hoort geen op prestatie gericht onderwijs te krijgen, het kind hoort spelenderwijs de wereld om hem/haar heen te verkennen. Aansluiten bij de ontwikkeling van het jonge kind voorkomt later problemen.

 

Dan is er het inkoopproces waar de gemeente zich aan de jeugdwet dient te houden. Hier zie ik onze gemeente nogal eens wat steken laten vallen. Een verwijzing van een huisarts naar specialistische zorg houd in dat de gemeente deze zorg dient te vergoeden ongeacht of de specialist een contract heeft met de gemeente of niet. Ouders worden onnodig vaak lastig gevallen met het niet correct uitvoeren van de jeugdwet. Terwijl het echt helder beschreven staat in de jeugdwet. Als ik het begrijp moet een ambtenaar het ook begrijpen.

 

In onderstaande link kunt u lezen hoe de gemeente denkt de oplossingen te hebben gevonden.

www.apeldoorn.nl/Gemeente-pakt-jeugdproblematiek-aan

Ik heb er ernstige bedenkingen bij of hier de oplossing in zit, het zijn bezuinigingsmaatregelen die niet uitgaan van de kern. Wat mij bevreemd is het inzetten wederom van externe onderzoeksbureaus die binnen het CJG gaan kijken of de indicaties die afgegeven zijn correct zijn of niet. Ik ben nieuwsgierig welk bureau dit gaat doen en hoe de privacy van mensen uit Apeldoorn hier geborgd gaat worden. Wordt alles eerst geanonimiseerd voordat de dossiers gelezen zullen worden? 

 

Ik citeer uit het stuk Maatregelen kostenontwikkeling jeugdhulp gemeente Apeldoorn:

Dan de screening 30 dossiers op het raakvlak met de WLZ

Argumenten: Elke WLZ indicatie levert direct kostenbesparing op

• Aanleveren 30 dossiers na prescreening door CJG

• Opdracht screening 30 dossiers

• Opdracht 15 aanvragen WLZ indicatie & begeleiding oudertraject

• Doel 12 WLZ indicaties

 

Doorlichten van de indicaties van het CJG door een externe partij

Argumenten:

Beoordeling door een externe en onafhankelijke partij

Resultaat levert input voor kader voor- en terugdringen van aantal indicaties

 

Er gaat veel teveel geld op aan onderzoeksbureaus die een gemeente en College vertellen hoe ze hun zaken op orde moeten stellen. Als gemeenten gewoon zelf hun oren beter te luisteren leggen en goed waarnemen hadden ze allang zelf een verbeterslag kunnen uitvoeren.

 

Begin bij de kern, de mensen die gebruik maken van jeugdhulp en kijk samen wat kan er beter. Leer van elkaar en sta open voor de oplossingen, in plaats van elke keer weer het wiel opnieuw te willen uitvinden.